Skip links
Sayfa Hizi Optimizasyonu nedir One Click Works

Sayfa Hızı Optimizasyonu nedir?

Sayfa Hızı Optimizasyonu

Sayfa hızı optimizasyonu giderek daha fazla işletme, potansiyel müşteri yaratma, satış ve hatta markaya maruz kalma kaynağı olarak internete güveniyor. İnternet varlığınızı görmezden gelmek ve insanların sizi kulaktan kulağa ya da mağazanız ya da tesisiniz tarafından arabayla bulmalarını ummak artık iyi bir iş planı değil. 

Günümüzde web sitelerinin iyi tasarlanmış, işlevsel ve HIZLI olması gerekiyor! Site performansı, sayfa hızı ve sayfa yükleme süresi, genel iş başarısı için kritik olarak görülüyor ve bu şirketlere ayak uyduramayan şirketler, kısa sürede rakiplerinin konumlarını geride bıraktığını görüyor.

Sayfa Hızı Optimizasyonu

Site hızı neden bu kadar önemli? İnsanlar sonuçları hızlı bir şekilde bekledikleri için ve bunu aldıklarında üç şey olur: 

  • Ziyaretçiler ürünlerinizi veya hizmetlerinizi keşfetmek için sitenizde kaldıkça hemen çıkma oranı düşer.
  • Ziyaretçiler, artan satışlara ve olası satış yaratmaya yol açan sitenizi deneyimlemeye başladıkça katılım artar.
  • Arama Motoru Sonuç Sayfalarında (SERP’ler) sıralamalarınız yükseltilir.

Böylece sitenizin sayfa hızının optimize edilmesinin ve sorunsuz bir şekilde yüklenmesinin şart olduğunu görebilirsiniz.

Sayfa Hızı Optimizasyonu Tam Olarak Nedir?

Temel olarak sayfa hızı, tek tek site sayfalarınızın hem masaüstü veya dizüstü bilgisayarda hem de mobil cihazlarda ne kadar hızlı yüklendiğinin bir ölçüsüdür. Burada milisaniye cinsinden konuşuyoruz ve tam hızı belirlemenize yardımcı olacak araçlar var.

Site hızlarınızı ve sayfa yükleme sürelerinizi öğrendikten sonra, sizi 100 puandan uzak tutan sorunları düzeltmek için sayfa hızı optimizasyonuna odaklanabilirsiniz.

Peki, sizi yüksek bir puandan alıkoyan nedir? Sayfa hızını etkileyen çeşitli faktörler vardır – bazıları şunları içerir:

  • Sayfada kaç resim, video ve medya dosyası bulunduğu ve bunların nasıl optimize edildiği.
  • WordPress veya Wix gibi bir CMS kullanıyorsanız, sitenizde hangi temaların ve eklentilerin yüklü olduğu.
  • Sahne arkasında geliştirilen sitenizin kodlama ve sunucu tarafı komut dosyaları.

Sayfa Hızı Optimizasyonu Neden Önemli?

Konu şuna geliyor: insanlar sonuç istiyor ve yeterli olduğunu düşündükleri bir süre içinde elde edemezlerse bir sonraki seçeneğe geçecekler.

Aslında, bir sayfa yükleme süresi bir saniyeden üç saniyeye çıkarsa, kullanıcıların %32’sinin SERP’lere ‘geri döneceğini’ ve sorguları için bir sonraki sonuca geçeceğini düşünün. Ve bu beş saniyeye kadar çıkarsa, “hemen çıkma oranı” %90’a yükselir. Bu bir işi felce uğratacak hiçbir zaman değildir.

Sayfa Hızı Optimizasyonu

Sayfa Hızı Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Web sitesi hız optimizasyonu için en iyi teknikler, şu anda nerede olduğunuzu belirlemekle başlar. Sayfa hızlarını ve yükleme sürelerini ve ayrıca site hızlarınızı iyileştirmeye yönelik çözümleri içeren eksiksiz bir denetim yapmak için bu testi kendiniz çalıştırabilir veya SEO hizmetleri şirketinizle iletişime geçebilirsiniz. 

Yükleme sürelerinizi belirledikten ve bir eylem planı oluşturmaya başladığınızda, uzman bir geliştiriciden en iyi uygulamalardan bazılarını eklediğinizden emin olun (veya SEO şirketinize teslim edin – bu karmaşık olabilir), örneğin:

  • Görüntüleri, videoları, animasyonları ve medyayı optimize etme.
  • Tüm CSS, HTML ve Javascript sorunlarını düzeltme.
  • Çok fazla reklam yayınlayıp yayınlamadığınızı belirleme ve ayarlama.
  • gZIP Sıkıştırma kullandığınızdan emin olun.
  • Sunucu yanıt süresinin sizi engellemediğinden emin olmak için ana makinenizi iki kez kontrol edin.
  • Aşırı HTTP isteklerini inceleyin.
  • Sitenin çok fazla gösterişli öğeye sahip olup olmadığını belirleyin.

Peki, bu bilgiyi nasıl hızlı ve kolay bir şekilde elde edersiniz – bir dizi sayfa hızı testi sitesi vardır, ancak bunlar altın standart olduğundan ve SERP’ler için sayfa sıralamalarını belirlediğinden Google PageSpeed ile başlayın.

PageSpeed Insights nedir?

PageSpeed Insights, URL’nizi girmenize olanak tanıyan bir Google sitesidir ve ardından site, sitenizin hızını analiz eder ve temel ölçümlerin süresini (mobil veya masaüstü için) ölçer. Analiz tamamlandığında, 0 ile 100 arasında bir PageSpeed Insights puanı alırsınız. 

Google PageSpeed Insights’ı nasıl kullanacağınızı öğrenirken, yalnızca genel puanınızı almakla kalmayacak, aynı zamanda iki önemli bileşene ayrılmış ayrıntılı bir rapor da alacaksınız. 

İlk olarak, kullanıcılarınızın hız açısından sitenizi nasıl deneyimlediğini ayrıntılandıran bir Önemli Web Verileri Değerlendirmesi alacaksınız. İkinci olarak, toplanan ölçümler, mevcut fırsatlar ve büyük başarı ile geçen denetimler dahil olmak üzere performans sorunlarının teşhisine ilişkin bir rapor.

Not : PageSpeed Insights, bu bilgilere kaynak sağlamak için Google Lighthouse’u kullanır. Lighthouse, özellikle web sayfalarının kalitesini ölçmek için geliştirilmiş açık kaynaklı otomatik bir araçtır.

Ayrıca, çoğu web sayfasında fikir veren PageSpeed Insights ve Lighthouse için Chrome uzantıları vardır .

 

PageSpeed Insights Puanı Nasıl Artırılır

Peki, bilgiye sahip olduğunuzda PageSpeed Insights’ın kullanımı nedir? Google’ın tipik özelliği, başarılı olmanızı isterler, bu nedenle PageSpeed Insights araçları, sitenizin nerede beklentileri karşıladığı veya aştığı, ayrıca nerede düştüğü ve nasıl düzeltileceği konusunda size kesin ölçümler verir.

Elinizde Google’ın PageSpeed Insights raporuyla, hangi şeylerin kritik olduğunu ve sizin veya dahili ekibiniz tarafından yapılabileceğini ve hangi öğelerin SEO hizmetlerinizden veya web tasarım ve geliştirme ortaklarınızdan daha özel desteğe ihtiyaç duyduğunu belirleyin.

Önemli bir kural, bunlar Google tarafından izlendiğinden ve web sayfası sıralamasını belirlemede kullanıldığından, Önemli Web Verilerine odaklanmaktır.

Temel Web Verileri Nelerdir?

Google’ın PageSpeed Insights sitesi, 2021 yazında Google’ın algoritmalarının büyük bir revizyonundan bu yana SERP’lerdeki sıralamalarda önemli bir bileşen olan Önemli Web Verileri puanını içeren metrikleri ölçecek. 

Bu standartlaştırılmış metrikler, kullanıcıların bir web sayfasıyla nasıl etkileşime girdiğini ve bu sayfayı nasıl deneyimlediğini ölçmek için Google tarafından geliştirilmiştir. Hem geliştiriciler hem de site sahipleri için faydalı olan Önemli Web Verileri, bir sitenin sayfasıyla etkileşim kurarken kullanıcının gerçek dünyadaki yolculuğunu gösterir. Artı, bir endüstri konsensüsünden (Google aynı güdüleri paylaşmadığından), Google’ın SERP sıralamasının anahtarıdır.

PageSpeed Insights, bu puan için önceki 28 gün içinde toplanan Önemli Web Verileri “alan verilerini” kullanır. Temel Web Verileri şunları içerir:

  • İlk İçerikli Boyama — Bu FCP puanı, metin veya görüntünün ekranda ilk kez boyanmasına dayanır.
  • Etkileşim Zamanı — Tam etkileşim için bir ölçüm.
  • Hız İndeksi — Bir sayfanın içeriğinin görünür şekilde doldurulması ne kadar sürer.
  • Kümülatif Düzen Kayması — CLS puanı, bir düzen kayması olduğunda veya yüklenirken veya onunla etkileşime girdiğinizde ekranda bir şey görünür şekilde konumunu değiştirdiğinde not eder.
  • En Büyük İçerikli Boyama — LCP puanı, en büyük metnin veya görüntünün tamamen boyanması için geçen süreyi belirtir.
  • Toplam Blok Süresi — FCP ile Etkileşim Süresi arasındaki milisaniye cinsinden fark.
  • İlk Giriş Gecikmesi — FID puanı, tarayıcının kullanıcının ilk etkileşimine verdiği yanıtı kaydeder.

Temel Web Hayati Optimizasyonu

Önemli Web Verilerinin nasıl iyileştirileceğine bakarken, PageSpeed Insights size ‘satır öğesine göre’ bilgi ve çözümler sunar. Her fırsat ve teşhis sonucu, ister iyileştirme ister beklentileri karşılama/aşma olsun, bir açılır açıklama ve çözüme sahiptir, bu nedenle sorunların nasıl çözüleceği konusunda hiçbir soru yoktur.

Birçok kuruluş için sorun, dahili uzmanlığa ve/veya hızlı bir yanıt başlatmak için zamana ve ayrıca ihtiyaç duyulan sürekli performans testine sahip olup olmadıkları veya değişiklikleri uygulamak için kalifiye bir uzman ekibine ihtiyaçları olup olmadığıdır.

Sayfa Deneyimi

Sayfa deneyimi, Google tarafından Kullanıcı Deneyimini (UX) değerlendirmek için geliştirilmiş bir raporlama sürecidir ve Temel Web Verilerinden alınan verileri, bir sitenin mobil kullanılabilirliği hakkındaki bilgileri ve güvenlik için HTTPS kullanımını içerir.

Google Arama Konsolunda, bir URL ekleyebileceğiniz ve ardından bir rapor başlatabileceğiniz sayfa deneyimi raporunu bulacaksınız.

Ayrıca Google, cihaz türü, bağlantı türü (3G, 4G vb.) , menşe ülke vb.

Güvenebileceğiniz bir tam hizmet pazarlama ajansıyla ortak olmak istiyorsanız, Medikal Turizm halkalı reklam ajansı One Click Works özel olarak uyarlanmış çözümlerimiz, gereksinimlerinizi kolaylaştıracak ve pazarlama departmanınız olarak destek olmanıza ve hatta “adım atmanıza” yardımcı olacaktır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birden fazla tutucu modeli sunuyoruz ve işletmenizin ihtiyaç duyduğu destek kolu olacağız. Seçenekleri keşfetmek için bugün ekibimizle iletişime geçin.

Nasıl yardımcı olabiliriz?